Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ

Με μεγάλη χαρά λάβαμε και αναδημοσιεύουμε τα καλά νέα, για την επικείμενη έκδοση νέου δίσκου του μεγάλου συνθέτη Χρήστου Λεοντή από τον Μετρονόμο. Η είδηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτούμε ότι έχει μεσολαβήσει πάνω από μία δεκαετία από τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών του, τις "Πυγολαμπίδες" (1994). Μέσα σε αυτά τα δεκατρία χρόνια ο Λεοντής παρουσίασε άλλα δύο έργα του, σε μορφή όμως διαφορετική από αυτή του κύκλου τραγουδιών: την "Καντάτα Ελευθερίας: Ρήγας-Σολωμός-Μακρυγιάννης" (1999) και το "Μήτηρ Θεού" (2001). Το δελτίο τύπου που ακολουθεί σχετικά με τον καινούργιο δίσκο, Έρωτας Αρχάγγελος, δίνει περιληπτικά μία εικόνα του μουσικού μεγέθους του δημιουργού.

-----
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ


Καταχνιά, Ανάσταση Ονείρων, Δώδεκα Παρά Πέντε, Αχ! Έρωτα, Καπνισμένο Τσουκάλι, Παραστάσεις, είναι κάποιοι από τους δίσκους-κύκλους τραγουδιών του Χρ. Λεοντή που έδωσαν το στίγμα τους και γράψανε τις δικές τους ανεξίτηλες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια, Που να χωρέσει τ’ όνειρο, Λούζεται η αγάπη μου, Αχ έρωτα, Αυτά τα κόκκινα σημάδια, Τούτες τις μέρες, Και να αδερφέ μου, Μια φορά κι έναν καιρό, Το στρείδι και το μαργαριτάρι, Ξενιτεμένο μου πουλί, είναι κάποια από τα θαυμάσια διαχρονικά τραγούδια που «χάρισε» ο Λεοντής στους Έλληνες. Στ. Καζαντζίδης, Μαρινέλα, Ν. Ξυλούρης, Μ. Μητσιάς, Τ. Τσανακλίδου, είναι ορισμένοι από τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε. Κ. Βίρβος, Λ. Παπαδόπουλος, Γ. Νεγρεπόντης, Φρ. Γκ. Λόρκα, Γ. Ρίτσος, Π. Νερούντα, είναι ορισμένοι από τους ποιητές και στιχουργούς που μελοποίησε.

Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά του – καθώς συνειδητά αφοσιώθηκε στη μουσική για το θέατρο – ο Χρ. Λεοντής μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα καινούργια τραγούδια του, δεκαπέντε στο σύνολό τους, τα οποία με τον τίτλο Έρωτας Αρχάγγελος, πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο τέλος του Ιουνίου. Οι στίχοι είναι του νέου ποιητή Δημήτρη Λέντζου και ερμηνεύουν οι αξιόλογοι τραγουδιστές: Δημήτρης Μητροπάνος, Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη. Ο νέος δίσκος του Χρ. Λεοντή, Έρωτας Αρχάγγελος, θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει από το Μετρονόμο (περιοδικό κι εκδόσεις) που με ιδιαίτερη χαρά και τιμή τολμά το πρώτο δισκογραφικό βήμα του με έναν από τους πλέον σημαντικούς έλληνες συνθέτες και δημιουργούς.
-----

Μελλοντικά, θα δημοσιευτεί κριτική του δίσκου, αλλά και εκτενή αναφορά στο έργο και στην προσωπικότητα του Χρήστου Λεοντή. Τα Μουσικά Προάστια ανυπομονούν να ακούσουν τον Έρωτα Αρχάγγελο και εύχονται στον Μετρονόμο καλή αρχή στις μουσικές-εκδοτικές του περιπέτειες.
ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: