Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Εδώ και τρεις μήνες, ένας χώρος που είχε αφεθεί στη μοίρα του στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, το κτίριο του Γαλαξία, τελεί υπό κατάληψη από μια ομάδα νέων ανθρώπων. Αρκετοί από αυτούς έχουν αναφορές στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά η πρωτοβουλία τους δεν καταλαβαίνει από παρωπίδες και στεγανά. Ο Ελεύθερος -πλέον- Γαλαξίας έχει μετατραπεί σε έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο καλλιτεχνικής και πολιτικής δράσης, για όλους τους πολίτες της Νέας Σμύρνης. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για την παλιά κι αγαπημένη μου γειτονιά, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μια μονόχρωμη νησίδα καταναλωτισμού και πολιτισμικής υποβάθμισης.

Αυτό το Παρασκευό-Σαββάτο-Κύριακο, ο Ελεύθερος Γαλαξίας γιορτάζει με ντίσκο-πάρτυ, μαθητικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι. Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς συγκροτήματα και dj θα είναι εκεί, αλλά είμαι σίγουρος ότι όποιος και όποια πάει θα περάσει πολύ καλά!

Ας αφήσουμε όμως τα παιδιά του Γαλαξία να εξηγήσουν οι ίδιοι τι έχουν πετύχει μέχρι σήμερα και τι επιδιώκουν για το μέλλον. Κι ας σταθούμε όλοι πλάι τους, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης.
ηρ. οικ.
-----

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Κατειλημμένος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης

100 ημέρες Δράσης, Κοινωνικοποίησης, Διασκέδασης
Συνεχίζουμε πιο δυνατά !!!

Το ιστορικό
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, ανένταχτοι ενεργοί πολίτες, δημοτικές και κινηματικές συλλογικότητες καταλάβαμε το στις 14 Δεκέμβρη 2008 Γαλαξία, το κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.
Αρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου πληροφόρησης και δράσης, για τις ανάγκες της εξέγερσης.
Η παντελής όμως απουσία ενός χώρου κοινωνικής έκφρασης από την πόλη μας, έδωσε νέα ώθηση στο εγχείρημά μας. Σκεφτήκαμε πως ο «Γαλαξίας», λόγω της θέσης και της ιστορίας του, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας αυθεντικός αυτοδιαχειριζόμενος δημόσιος χώρος, μη εμπορευματικού χαρακτήρα.
Δέκα χρόνια απαξίωσης και εγκατάλειψής του, και με αβέβαιη προοπτική για το μέλλον του, ήταν πάρα πολλά.

Τί θέλουμε
Πιστεύουμε ότι η πόλη έχει ανάγκη από :
· ένα ανοιχτό αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι,
· έναν ζωντανό χώρο συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων,
· ένα χώρο δημόσιας διαβούλευσης και πολιτιστικής έκφρασης χωρίς «Τιμοκατάλογο» στο τραπέζι
· μια πηγή εναλλακτικής πληροφόρησης και δημιουργικής αντίστασης.
Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βαθιά οικονομική κρίση και με την ένταση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον «Γαλαξία», όχι σε καταφύγιο προσωπικών ή στενών πολιτικών επιδιώξεων αλλά σε ορμητήριο αλληλεγγύης και δράσης για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και όσους οδηγούνται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα
Με καθημερινή προσπάθεια μετατρέπουμε το Γαλαξία από ένα γιαπί, χωρίς υποδομές, σε φιλόξενο χώρο. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στις εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα (ώρα 19:30), αποφασίζουμε για τα ζητήματα διαχείρισης του χώρου, αλλά και για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που θα αναλάβουμε.

Μέχρι τώρα διοργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις - εκδηλώσεις, με μεγάλη συμμετοχή, για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως :
- Τοπική πορεία ενάντια στην καταστολή
- Εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
- Εκδήλωση - συζήτηση για τη δολοφονική επίθεση στην Κωσταντίνα Κούνεβα . Παρέμβαση στον ΗΣΑΠ Καλλιθέας για το ίδιο θέμα και συντροφική κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης,
- Εκδήλωση - συζήτηση για τους δημόσιος χώρους,
- Συζήτηση - εκδήλωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους και τους συλληφθέντες της εξέγερσης.

Μόνιμες δραστηριότητες
Ταυτόχρονα, ομάδες εργασίας, σε εθελοντική βάση, έδωσαν και δίνουν ζωή στον χώρο με :
- προβολές ταινιών κάθε Πέμπτη (ώρα 21:00),
- εκθέσεις,
- μαθήματα ξένης γλώσσας και υπολογιστών,
- αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο,
- χαριστικό παζάρι
κι ακόμη πάρτυ, ρεμπέτικες βραδιές, λαϊκά γλέντια.

Είμαστε ακόμη στην αρχή...
Μετά την πετυχημένη λαϊκή συνέλευση, που έγινε στις 8 Φλεβάρη, καταλήξαμε σε ψήφισμα και ξεκινήσαμε εκστρατεία συλλογής υπογραφών υποστήριξης. Η αλληλεγγύη ήταν αναπάντεχη.

Δεν έχουμε αυταπάτες
· για τη στάση του συστήματος απέναντι σε εγχειρήματα επανοικειοποίησης δημόσιων χώρων, ειδικά μετά τις κατασταλτικές και αυταρχικές πρακτικές που προωθούνται το τελευταίο διάστημα.
· για τη θεσμική κατοχύρωση του χώρου,
γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για την κοινωνική κατοχύρωσή του.

Εχουμε εμπιστοσύνη …
· στη δυναμική μας. Μετά από 100 ημέρες συνδιαμόρφωσης μέσα από δημιουργικές διαφωνίες, το εγχείρημά μας κατάφερε να κοιτάζει το μέλλον και να διεκδικεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
· στο πλούσιο δυναμικό ανθρώπων και κινημάτων της πόλης μας, που με την ενεργό συμμετοχή τους θα συμβάλουν στη στήριξη του Ελεύθερου Γαλαξία και θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς!
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Νέα Σμύρνη, 23/3/2009
Ελεύθερος Γαλαξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: