Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μαρίνα Κωνσταντάτου: "Αόρατες Πόλεις - Μια εικονογράφηση" (Εισαγωγή)

Με μεγάλη χαρά, παρουσιάζουμε σήμερα την "εισαγωγή" από το πρότζεκτ «Αόρατες Πόλεις - μια εικονογράφηση». Η ιδέα απλή, και συνάμα σύνθετη: να συνταιριάξει η ματιά της νέας φωτογράφου Μαρίνας Κωνσταντάτου πάνω στο σύγχρονο αστικό τοπίο με τον λόγο του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο όπως αυτός αποτυπώνεται στις κλασικές «Αόρατες Πόλεις» του. Κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε μία ή περισσότερες φωτογραφίες, συνοδευόμενες από ένα απόσπασμα των «Αόρατων Πόλεων» (Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης), επιλεγμένο από την ίδια τη φωτογράφο. Οι «Αόρατες Πόλεις - μια εικονογράφηση» θα φιλοξενούνται στα Μουσικά Προάστια όλη τη χρονιά, με πρόθεση να παρουσιαστούν σε ξεχωριστή έκθεση στην Αθήνα, μελλοντικά.


Η Μαρίνα Κωνσταντάτου είναι πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες και το Σχεδιασμό από το Architectural Association. Έχει σπουδάσει καλλιτεχνική φωτογραφία στον φωτογραφικό κύκλο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και αρχιτεκτονική φωτογραφία στο Central Saint Martins University of the Arts London.


Ο Ίταλο Καλβίνο έγραψε για τις «Αόρατες Πόλεις»: «Στις Αόρατες Πόλεις δεν υπάρχουν αναγνωρίσιμες πόλεις. Είναι όλες επινοημένες, έδωσα στην καθεμία ένα γυναικείο όνομα, το βιβλίο αποτελείται από σύντομα κεφάλαια, το καθένα απο τα όποια θέλει να προσφέρει ερεθίσματα για στοχασμούς που να ισχύουν για κάθε πόλη ή την πόλη γενικότερα». Σχεδόν όλοι οι κριτικοί κοντοστάθηκαν στην τελική φράση του βιβλίου: «να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιός και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο». Όσο για τη μουσική; Εναπόκειται σε εμάς, τους θεατές και αναγνώστες, να την ανακαλύψουμε μέσα στις σιωπές και τις ασυνέχειες της πόλης, στα μοναχικά μονοπάτια των προαστίων, στην κόλαση τη δική μας και των άλλων.
ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: