Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010




Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

Παραμύθια και νανουρίσματα

Και φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, στις 23 και 24 Ιουλίου, το περιοδικό Μετρονόμος οργανώνει στις Μηλιές - Νεράιδα Ηλείας τις γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη των ντόπιων πολιτιστικών στοιχείων έχοντας βασικό σημείο αναφοράς μια θεματική. Το κεντρικό θέμα των φετινών γιορτών είναι τα παραμύθια και τα νανουρίσματα. Στις περσινές γιορτές η θεματική ήταν «Τα νερά και οι νεράϊδες». Η απήχησή τους στο κόσμο ήταν μεγάλη, αυτό άλλωστε ελπίζουμε και προσδοκούμε και φέτος.

Αν κάτι διαφοροποιεί τις γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης από άλλες εκδηλώσεις είναι η εσωτερική και χθόνια αναζήτηση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών από εκείνες τις «εσωτερικές» πατρίδες που κουβαλάμε μέσα μας. Ό,τι γίνεται στις γιορτές μας είναι μέσα μας, στις αυλές τις δροσερές της μνήμης και στους αντικατοπτρισμούς των δικών μας ειδώλων, ακέραιων και αμακιγιάριστων, των δικών μας προσώπων, σαν τις μεγάλες προσωπογραφίες στα εικονοστάσια των ψυχών μας.

Πρωταγωνιστές στις γιορτές μας είναι οι άνθρωποι του τόπου μας, στα ίδια σκηνικά μέρη ενός μεγάλου Ενεστώτα, που ακόμη μας καθορίζει ως ένας μεγάλος υποβολέας του Παντός. Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης δεν είναι μια επιτηδευμένη εθιμοτυπική παρέλαση. είναι οι ονομαστικές εορτές των καθημερινών πραγμάτων ενός παραμυθιού κι ενός νανουρίσματος. Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης είναι καθαρές σαν τα νερά του Ενιπέα και τόσο ευθυτενείς και «υψιπετείς» σαν τις δρύες της Φολόης.

Την Παρασκευή στις 23 Ιουλίου τις εκδηλώσεις μας θα συμπληρώσει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη δημιουργό του λαϊκού μας τραγουδιού Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με την επιμέλεια του Σπύρου Κουρκουνάκη και ερμηνευτές τον Κώστα Μάντζιο και τη Γεωργία Γρηγοριάδου, παρουσιάζοντας όλα τα μεγάλα εκείνα «λαϊκά παραμύθια της» που μας μάγεψαν.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου μας συναντάει και η Νατάσσα Μποφίλιου με την παρέα της,
Σας περιμένουμε!
-----

Παρασκευή 23 Ιουλίου

«Παραμύθια και νανουρίσματα»

Aφηγήσεις, προβολές, δρώμενα

«Tο παραμύθι της Ευτυχίας»
Μια μουσική παράσταση του Σπύρου Κουρκουνάκη
Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Γεωργία Γρηγοριάδου
Έναρξη: 21:00 / Είσοδος ελεύθερη

«Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή», «Γυάλινος κόσμος», «Στρώσε μου να κοιμηθώ», «Τα καβουράκια», «Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Πετραδάκι πετραδάκι», «Όνειρο απατηλό», είναι κάποια από τα διαχρονικά τραγούδια που τους στίχους έγραψε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μάνος Χατζιδάκις, είναι ορισμένοι από τους συνθέτες που μελοποίησαν στίχους της.

Μια μουσική παράσταση, με επιλογή τραγουδιών και μουσική επιμέλεια του Σπύρου Κουρκουνάκη, που παρουσιάζει το έργο της «γριάς», αποκαλύπτοντας τραγούδια της που όλοι τα έχουμε τραγουδήσει χωρίς να γνωρίζουμε ποιος τα έχει γράψει. Τραγουδούν ο Κώστας Μάντζιος και η Γεωργία Γρηγοριάδου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Αρετή Κοκκίνου: κλασική κιθάρα / Θαλής Παπαδόπουλος: μπουζούκι, μπαγλαμά
Σταύρος Αναστασιάδης: μπάσο / Θανάσης Γεωργάρας: μπουζούκι
Γιώργος Σχοινάς: ακκορντεόν / Σπύρος Κουρκουνάκης: μουσική επιμέλεια, πιάνο

Σάββατο 24 Ιουλίου

«Παραμύθια και νανουρίσματα»

Aφηγήσεις, προβολές, δρώμενα

Νατάσσα Μποφίλιου
Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος
«Εισιτήρια διπλά»
Έναρξη 21:00 / Είσοδος ελεύθερη

Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που έχει συζητηθεί όσο λίγες τραγουδίστριες της γενιάς της, ύστερα από τις πολυσυζητημένες χειμερινές εμφανίσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παίρνει τους δρόμους του καλοκαιριού και αποδεικνύει για ποιο λόγο τα οι ζωντανές εμφανίσεις της αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία. Με σταθερούς συνοδοιπόρους το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου στην πιο επικοινωνιακή της στιγμή επιβεβαιώνει όσους μιλούν για μια νέα ουσιαστική πρόταση στο καλό ελληνικό τραγούδι.

Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Παίζουν οι μουσικοί:
Θέμης Καραμουρατίδης: πιάνο / Φοίβος Κουντουράκης: τύμπανα
Άρης Ζέρβας: τσέλο / Σωτήρης Καστάνης: κιθάρες
Γιώργος Μπουλντής: μπάσο / Παναγιώτης Ράπτης: πνευστά

Δεν υπάρχουν σχόλια: