Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κάτω τα ξερά σας από τον Θεοδωράκη!




Ο Σπύρος Παπαδόπουλος στην εκπομπή "Στην υγειά μας" προφανώς ξέμεινε από έμπνευση (το αισιόδοξο σενάριο) ή απλώς αποφάσισε να παίξει βρώμικα (το απαισιόδοξο σενάριο). Όπως και να 'χει, το να προσκαλείς το μισό ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Λιάνης, Ανδρουλάκης, και ο χυδαίος σταυροφόρος του αντικομμουνισμού Πάγκαλος) για να τιμήσεις τάχα μου τον Μίκη Θεοδωράκη, μόνο σαν κακόγουστη φάρσα μπορεί να φαντάζει. Μέσα στην αγωνία τους να κερδίσουν τη νομιμοποίηση του κόσμου για τα αίσχη τους, οι του καθεστώτος δεν διστάζουν να κινητοποιήσουν ως και τον υπέργηρο - αλλά πάντοτε ακμαίο - Μίκη. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για κάποιους, το να εκμεταλλεύονται σύμβολα, συνθήματα και μνήμες, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αλλά το να προσκαλείς τον υβριστή Πάγκαλο να μιλήσει για τον Θεοδωράκη ισοδυναμεί με προσβολή, την ευθύνη της οποίας φέρει ακέραια ο κύριος Σπύρος Παπαδόπουλος. Αν θέλει να παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο εκλεκτός τηλεπαρουσιαστής, ας το κάνει στον ιδιωτικό του βίο, και όχι στη "εθνική" ραδιοτηλεόραση. Και για να το πούμε λιανά, κάτω τα ξερά σας από τον Θεοδωράκη, ρε!
ηρ.οικ.

ΥΓ: Το γιατί οι συμβουλάτορες του Μίκη αποδέχονται και ενθαρρύνουν τέτοιες προσκλήσεις είναι ένα άλλο θέμα που ξεφεύγει από τα όρια του σύντομου αυτού σημειώματος. Η διαχείριση, πάντως, της κληρονομιάς του τιτάνιου Θεοδωράκη δεν είναι απλώς ένα τεχνικό, οικογενειακό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα βαθιάς πολιτικής και εθνικής σημασίας.

14 σχόλια:

despinach. είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!!!!

Ακροβάτης... είπε...

ο κύριος "Με το ευρώ καλύτερα" ξαναχτυπά.Πώς μπορεί και κοιμάται ήσυχος?συνένοχους στο φόνο δε θα μας έχετε ρεεεεε!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Αχ Μαργαρίτα, Μαγιοπούλα...

Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης είπε...

Τα ίδια νιώθω και εγώ Ηρακλή... δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις την λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τον Θεοδωράκη. Φταίει και ο ίδιος όμως που δέχτηκε να γίνει αυτή η εκπομπή με τους συγκεκριμένους καλεσμένους.

ένας στρατολάτης είπε...

Τα ίδια κάνει εδώ και χρόνια. Παρελαύνουν ανελλιπώς κάτι σιχαμένα πασοκάκια μπας και πασπαλιστούν με λίγη απ' τη δόξα των δημιουργών. Τι στο διάολο αυτό το σίχαμα ο Λιάνης κολλητάρι είναι με όλους;

ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΣΙΑΚΟΣ είπε...

Ο Πάγκαλος με τον Θεωδοράκη ήταν μαζί στη νεολαία Λαμπράκη.
Μη τα μπερδεύεις όλα.
Δεν είμαι ουτε με τον Πάγκαλο ούτε με κανέναν.
Πάντα η στάση του Θεοδωράκη ήταν ενωτική.
Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία του θα το έχεις καταλάβει.
Τώρα άστους να νομίζουν οτι πέρνουν δόξα από τον Θεοδωράκη.
Τι σε νοιάζει;
Μετά απο χρόνια ούτε τ ονομά τους δεν θα θυμάσαι.
Ουτε την εκπομπη ούτε κανέναν απο αυτούς .
Μόνο ο Θεοδωράκης θα μείνει το ξέρουν και προσπαθούν να βγάλουν τα κόμπλεξ τους.
Οπως λέι και Οθεοδωράκης η μεγαλύτερη τιμωρία προς τον εχθρό σου είναι να του μιλάς!

Ελένη Μπέη είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο, Ηρακλή! Άριστα τοποθετήθηκες στο ζήτημα.

Θύμωσα κι εγώ πολύ εχτές... πάρα μα πάρα πολύ με αυτήν την ξεφτιλισμένη και συνάμα εξευτελιστική εκπομπή.

Δεν σου κρύβω πως το "Στην υγειά μας" το είχα υποδεχτεί με χαρά όταν πρωτοπροβλήθηκε, όχι σαν κάτι το ιδιαίτερο παρά σαν μια μουσική εκπομπή που γέμιζε ευχάριστα τα κενά του Σαββατόβραδου. Έτρεφα μάλιστα και ελπίδες που αποδείχτηκαν όμως σύντομα φρούδες. Με ξένιζε η κατρακύλα της εκπομπής και η μετάλλαξή της σε σικάτο σκυλάδικο με λουλουδικά και σπασίματα... με ξένιζε και η πρόσκληση καλεσμένων πολιτικών που ολοφάνερα αποσκοπούσαν να μας πείσουν για την ανθρώπινη πλευρά τους (διασκέδαζαν κι αυτοί σαν απλοί άνθρωποι) αλλά συχνά ήταν καταφανώς ανίδεοι για το έργο του τιμώμενου προσώπου. Κι ήρθε εχτές το αποκορύφωμα της αηδίας. Εκπομπή στημένη με προχειρότητα από την οποία απουσίαζε η σαφήνεια του στόχου. Τιμούσε τον μουσικό Θεοδωράκη; Μα τότε πού ήταν οι αρμόδιοι να μιλήσουν γι' αυτόν; Τιμούσε τον αγωνιστή Θεοδωράκη; Μα τότε τι θέση είχαν εκεί οι πολιτικοί που έφτυσαν κατάμουτρα όλα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκε;

Κρίμα και πάλι κρίμα. Βέβαια, άξιον απορίας είναι και αυτό που αναφέρεις στο υστερόγραφό σου, με το οποίο πολλά υπονοούνται.

Όσο για την εκπομπή, υπήρξαν στιγμές κι αφιερώματα που σεβόντουσαν και τον τιμώμενο και τον τηλεθεατή, αλλά όπως και να το κάνουμε η "παραφωνία" καταστρέφει την εικόνα, κι οι "παραφωνίες" υπήρξαν πολλές.

Νοσταλγώ τις εκπομπές του Παπαστεφάνου κι ας ήμουν μικρή όταν προβάλλονταν. Ο άνθρωπος εδώ είναι -γιατί παροπλίστηκε; Αλλά ας μην ξεφεύγω από το θέμα σου που έχει μεγάλη σημασία.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον ηλ.οικ., ειδικά με το υστερόγραφο.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ακόμη δεν το πήρατε απόφαση ότι ο Μίκης ξεπούλησε ως μουσικός και ξεπουλήθηκε διαχρονικά ως "πολιτικός" στη δεξιά; Ποιός αριστερός λοιπόν;

Σπ. Σαμοϊλης είπε...

Ανώνυμε...... Μόνο ανώνυμα θα έγραφες τέτοιες αηδίες....... Λίγος σεβασμός χρειάζεται..... Αλά, όταν ο αυτοσεβασμός είναι ανύπαρκτος......τι σεβασμό να περιμένω... ;

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Φίλε Ηρακλή, δεν έχω καμιά πρεμούρα να "υπερασπιστώ" τον Θόδωρο Πάγκαλο αλλά το να είναι κανείς "αντικομμουνιστής" είναι δικαίωμά του, όπως κι εσένα να είσαι "αντικαπιταλιστής" (δεν ξέρω αν είσαι, ως παράδειγμα το γράφω). Επίσης, έτσι όπως το παρουσιάζεις, είναι σαν ο Θεοδωράκης να είναι κάποιος κλινικά νεκρός που οι συγγενείς του τον περιφέρουν στις εκπομπές αυτές για να επωφεληθούν. Έχω την εντύπωση ότι ο άνθρωπος έχει ακόμα σώας τας φρένας. Άρα λοιπόν γιατί διστάζεις να τα "χώσεις" στον ίδιο;

Μουσικά Προάστια είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας:
Αγαπητέ Μιχάλη,
δεν αφαίρεσα το δικαίωμα από τον Πάγκαλο να είναι ό,τι θέλει. Με γεια του με χαρά του. Απλώς, αυτό που είναι δεν του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται πολιτικά τον Θεοδωράκη και να γίνεται γλάστρα του.
Όσο για τον ίδιο τον Θεοδωράκη, είναι εξίσου δικαίωμά του να επιδιώκει τη δημόσια επιβράβευση, και αρκετά φυσιολογικό να εμπιστεύεται τις επιλογές του κύριου Παπαδόπουλου ή/και των μάνατζερ και του στενού οικογενειακού κύκλου του. Ούτε σκηνοθέτης ούτε παρουσιαστής της εκπομπής είναι, αλλά μουσικοσυνθέτης. Δεν τον παρουσιάζω πουθενά ως άβουλο ον, απλά δεν βρίσκω λόγο οποιασδήποτε κριτικής προς το πρόσωπό του.
-----

Σπύρος Σαμοΐλης:
Καλωσήρθατε, και τιμή μας που διαβάζετε το blog.
-----

Ανώνυμος 2:
Ο Θεοδωράκης δεν έχει ανάγκη από ξεπουλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω της κριτικής, αλλά υπεράνω της χυδαιότητας.
-----

Ανώνυμος 1:
Καλησπέρα, αλλά γιατί ανώνυμος;
-----

Νερένια:
Γεια σου Νερένια και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τις ίδιες απορίες έχω κι εγώ.
-----

Στέφανος Μάξιμος:
Μην σπαμάρετε, αμάν πια.
-----

Αντρέας Τσιάκος:
Συμφωνούμε. Αλλά παρεξηγήσατε κάτι, το αρχικό κείμενο δεν είναι μομφή προς τον Θεοδωράκη και τις όποιες ενωτικές του προθέσεις.
-----

Ένας στρατολάτης:
Κολλητάρι Φλωρίνης...
-----

Θεοδόσης Βαφειάδης:
Καλησπέρα Θεοδόση, είμαι σίγουρος ότι όλος αυτός ο θίασος δεν στήθηκε από τον Θεοδωράκη, και γι' αυτό δεν νομίζω ότι φταίει σε κάτι.
-----

Χρήστος Α. Μιχαήλ:
Χρηστάρα, "αχ και βαχ".
-----

Ακροβάτης:
Κάπου σας χάνω, σε ποιον αναφέρεστε;
-----

Δέσποινα:
Καλησπέρα!

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεχτο!!!!!! Το μισό ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο Πάγκαλος ( που μόνο γι'αυτά που έχει πει τον τελευταίο καιρό έπρεπε να είμαστε στους δρόμους). Ποιός τους κάλεσε όλους αυτούς, ο Παπαδόπουλος ή ο ίδιος ο Θεοδωράκης ? Ντροπή !!!!
Δεν μπόρεσα να δω την εκπομπή, έχει και η υπομονή και η απάθεια τα όριά της.

Μουσικά Προάστια είπε...

Μπα, ειδικά αυτά τα δύο δεν έχουν κανένα όριο. Δυστυχώς, κανένα!