Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ: "ΓΙΑ ΜΕΝΑ, Ο ΚΑΚΙΣΗΣ"

(Φοίβος Δεληβοριάς - Σωτηρης Κακίσης)

ΓΙΑ ΜΕΝΑ, Ο ΚΑΚΙΣΗΣ…
του Φώτη Μπατσίλα

Στα 1979, όταν είχαν εκδοθεί Τα Σύρματα, η πρώτη ποιητική συλλογή του Σωτήρη Κακίση, ένας άλλος ποιητής, ο Τάσος Λειβαδίτης έγραφε για «…έναν ποιητή, που αν δεν πέσουν οι κεραυνοί του Δία πάνω του ή δεν εγκλωβιστεί απ’ τις στυγνές απαιτήσεις του καθ’ ημέρα βίου θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία ένα ποιητικό μέλλον βέβαιο και ευρύ». Διότι, κατά τον Λειβαδίτη, «με την πρώτη του κιόλας συλλογή κατορθώνει αυτό το τόσο δυσκολοαπάντητο (και πάντα με την ωριμότητα κατακτημένο): να ενώσει όλο το ακαθόριστο, ασαφές και ευκίνητο της σύγχρονης ποίησης με ουσιαστικότητες στέρεες, σαν ακρογωνιαίους λίθους ή σαν μικρά θαύματα καθαρότητας και συναισθηματικής πληρότητας. Ο Σωτήρης Κακίσης δεν θέλει απλώς να γράψει. Έχει να πει. Η διαφορά είναι μεγάλη»…

«Ο Κακίσης», συνέχιζε ο Λειβαδίτης τότε, «έχει το προτέρημα να εκφράζει τα πιο πολύπλοκα ψυχολογικά προβλήματα μ' έναν πλάγιο τρόπο, μέσα από κάποιο θολό και αόριστο φως, που, ενώ δεν αφαιρεί τίποτε απ' την οξύτητα τους, τους προσδίνει συγχρόνως και μια μαγεία -απαραίτητη για να δημιουργηθεί ο ποιητικός λόγος».

-----
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΤΟ "ΒΑΚΧΙΚΟΝ" (www.vakxikon.gr)
(Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Φώτης Μπατσίλας συμμετείχαν στην πρόσφατη παρουσίαση της νέας διπλής ποιητικής συλλογής του Σωτήρη Κακίση "Μισό Νησί - Δεν Βλέπω Την Ώρα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: