Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τα Μέσα της Μουσικής: "e-Ορφέας"

Λίγα λόγια για τη μουσική ιστοσελίδα "Oρφέας" γραμμένα από τον Τάσο Καραντή και τη Δώρα Παπαδοπούλου. Ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το σκεπτικό και τους στόχους των διαχειριστών μιας ιστοσελίδας που αποτελεί χώρο συνάντησης σημαντικών προσώπων και απόψεων γύρω από την ελληνική μουσική. Ευχές για μακροημέρευση στο μέσο και στους συντελεστές του, λοιπόν, και καλό δρόμο. ηρ.οικ.
ΥΓ. Πρόσφατα ο "Ορφέας" ξεκίνησε και μία μεγάλη έρευνα για τα μουσικά ιστολόγια, στα πλαίσια της οποίας φιλοξενήθηκαν και τα "Μουσικά Προάστια", ΕΔΩ. Ευχαριστώ θερμά, και περιμένω με ενδιαφέρον τα επόμενα "ιστολόγια με νότες"!




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ

Ο Ορφέας είναι ένα μη κερδοσκοπικό περιοδικό – portal που λειτουργεί και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-orfeas.gr . Ξεκίνησε δειλά τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2007 και σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, έχει κερδίσει μία σημαντική θέση ανάμεσα στα μουσικά –και όχι μόνο- ενημερωτικά sites. Θεωρείται πια από τα πλέον έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά στο διαδίκτυο, με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα και έχοντας ευρεία απήχηση στους καλλιτέχνες, που το εμπιστεύονται και για την προβολή των παραστάσεών τους, αλλά και για να μοιραστούν με το ευρύ κοινό σκέψεις και ιδέες τους.

Ο Ορφέας γεννήθηκε στη σκέψη δύο νέων ανθρώπων – του Τάσου Καραντή και της Δώρας Παπαδοπούλου -  που αγαπούν με πάθος την ελληνική μουσική και το τραγούδι και ονειρεύονται μαζί τους. Πήρε το όνομά του από τη μυθική οντότητα των αρχαίων χρόνων που γοήτευε ανθρώπους και φύση με τη δύναμη της μουσικής του. Ο δικός μας Ορφέας κρατά μία κιθάρα και σιγοτραγουδά αγκαλιά με το καλό ελληνικό τραγούδι. Στον Ορφέα, ο αναγνώστης θα συναντήσει κείμενα, φωτογραφίες, video καθώς και άλλου είδους υλικό, αφιερωμένο στα τραγούδια και τους δημιουργούς τους. Θα συναντήσει πορτρέτα και συνεντεύξεις καλλιτεχνών, αφιερώματα σε έργα και δημιουργούς, τα νέα πρόσωπα στη μουσική και στο τραγούδι, μουσικά ρεπορτάζ από συναυλίες και μουσικά events, ενημέρωση, κριτικές και reviews για όλες τις νέες και επερχόμενες κυκλοφορίες και εκδόσεις της δισκογραφίας, ιστορικές αναδρομές, σκέψεις και ιδέες για τα εύφωνα και παράφωνα του μουσικού μας τοπίου, συνεχή και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα μουσικά νέα, αναφορά στον πολιτισμό γενικότερα και άλλα πολλά.


Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια λειτουργίας, ο Ορφέας – και με τη συμβολή των συνεργατών του - αριθμεί περισσότερα από 3,500 άρθρα, κείμενα, ρεπορτάζ, απόψεις και αφιερώματα για όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού. Έχει φιλοξενήσει στο διάστημα αυτό πάνω από διακόσιες(200) συνεντεύξεις πλήθους κορυφαίων καλλιτεχνών του τόπου μας. Ανάμεσά τους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος,  ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δήμος Μούτσης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Δημητρίου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, Λένα Πλάτωνος και δεκάδες άλλοι. Δίνει όμως καθημερινά και βήμα σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες να συστηθούν στο κοινό και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.


Το όραμα του Ορφέα είναι να αποτελεί ένα ποιοτικό και ουσιαστικό σημείο αναφοράς για το μουσικό μας τοπίο. Είναι εδώ, με τη βοήθεια της δύναμης και της δυναμικής του διαδικτύου για να προτρέψει το μουσικόφιλο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει και να αγαπήσει το ελληνικό τραγούδι από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής του μέχρι τη σημερινή πολυσύνθετη εποχή μας. Θέλει να φέρει στις οθόνες των αναγνωστών του τις άγνωστες πτυχές του, την ιστορία του, το όραμα των δημιουργών του, το ρόλο του στην κάθε εποχή, τη σημασία του στην καθημερινότητά μας, το παρόν και το μέλλον του και είναι ο χρόνος που θα δείξει αν θα τα καταφέρει.

3 σχόλια:

Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης είπε...

Τα μικρά ονόματα βλάπτουν, τόσο εμάς όσο και τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ο Σωκράτης κι ο Θανάσης, ο Φοίβος και η Νατάσσα καλώς γίνονται κτήμα του κοινού τους με τα μικρά τους ονόματα. Εγώ όμως υποχρεούμαι να χρησιμοποιώ τα επίθετά τους και να εξασφαλίζω την πλήρη αποστασιοποίηση και από-οικειοποίησή τους απέναντι στους αναγνώστες.

Ηρακλή σπουδαία κουβέντα με τον Τάσο. Την χάρηκα και όσο τη διάβαζα έβλεπα και τα λάθη που έχω κάνει...

Καλή συνέχεια και στα "Μουσικά Προάστια", στο καλύτερο blog για το ελληνικό τραγούδι! Ελπίζω και το "Άρωμα του τραγουδιού" να συνεχίσει την πορεία του στο διαδίκτυο.

Φιλικά
Θεοδόσης

BOSKO είπε...

Εξαιρετικός ήσουν, Ηρακλή!
Εγώ ειμ' ο δεύτερος, αλλά μου βγήκε πολύ πράγμα, ρε συ, μυθιστόρημα ολόκληρο τού 'γραψα του ανθρώπου.
Ευχαριστούμε θερμά τον Ορφέα, λοιπόν!

Μουσικά Προάστια είπε...

@ Θεοδόσης:
Σε ευχαριστώ Θεοδόση για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε η κουβέντα. Για τα υπόλοιπα μην ανησυχείς, "όχι λάθη, πάντα λάθη", το έχει πει και ο Μπακιρτζής!

@ Αντώνης:
Ε, μάλλον έβαλε το χεράκι του και ο Τ. Καραντής για να βγει αυτό το μυθιστόρημα, με τόσες πολλές ερωτήσεις! Αλλά είναι όλες μία και μία. Πλάκα πλάκα, κοτζάμ βιβλίο βγαίνει από 'κει μέσα μόλις συγκεντρωθούν κι άλλες απαντήσεις, σε βάθος χρόνου.

Φιλιά, ηρ.