Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

QUIZ - ΠΑΙΞΕ ΚΙ ΕΣΥ! (ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΠΕΘΑΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;)

Σε πολλούς φίλους των Μ.Π. δεν άρεσε ο όρος "Πεθαμένη Αριστερά" που χρησιμοποίησα σε προηγούμενο κείμενο. Το βρήκαν βερμπαλιστικό, δογματικό, απλουστευτικό. Εγώ άπλώς δε βρίσκω άλλη λέξη. Ευτυχώς που για άλλη μια φορά έρχονται τα γεγονότα να φωτίσουν πρόσωπα και πράγματα, να μας βοηθήσουν να κρίνουμε και να κριθούμε. Τέλος πάντων, τα Μ.Π. σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο νέο σούπερ QUIZ του blog! Πάρε μέρος κι εσύ! Ο νικητής θα βγει μετά από κλήρωση και θα κερδίσει ένα κιλό σάπιες ντομάτες για να 'χει να ρίχνει - μέρες που είναι. Μετά από παρέμβαση του "Στρατολάτη", γίνονται δεκτές και απαντήσεις πέραν των αναγραφόμενων. Τα υπόλοιπα στους δρόμους. ηρ.οικ.
-----

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Πότε θα κατέβει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στο Σύνταγμα;
1) Όταν ολοκληρωθεί η 101η συνάντησή του Τσίπρα με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
2) Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Θα οργανώσει διαδήλωση στις Βρυξέλλες.
3) Μετά από ένα εξάμηνο, όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση ανάμεσα στις τάσεις, στα αρμόδια θεσμικά όργανα του κόμματος.
4) Ποτέ. Θα κάνει όμως το Κόμμα σχετική επερώτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Πότε θα κατέβει το ΚΚΕ στο Σύνταγμα;
1) Όταν ολοκληρωθεί η 53η συνάντηση της Παπαρήγα με τους συντρόφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν.
2) Θα κατέβει συντεταγμένα και με περιφρούρηση το ΠΑΜΕ μόλις φύγουν οι συγκεντρωμένοι για μπάνια τον Αύγουστο.
3) Όταν προκηρυχθούν εκλογές.
4) Ποτέ. Θα κάνει όμως το Κόμμα την αυτοκριτική του στην 305η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής το 2054.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
Πότε θα κατέβει η ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο Σύνταγμα;
1) Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δυναμικής συγκρότησης και κοινωνικής γείωσης του αγωνιστικού, κινηματικού, ανεξάρτητου, επαναστατικού, αντικαπιταλιστικού, ταξικού, ενωτικού, εργατικού πόλου.
2) Όταν αποφασίσει η Μπιρμπίλη να γίνει ΧΥΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος.
3) Όταν οργανωθεί πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ταχρίρ.
4) Ποτέ. Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι.

3 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Σε τσάκωσα! Ιδού ο δογματισμός σου: δεν επιτρέπεις άλλες απαντήσεις πλην των δικών σου.
Αλλά εγώ θα τις δώσω:
Ερώτηση 1η:
5) Όταν αρχίσουν οι συναυλίες κατσαρολικών.
Ερώτηση 2η:
5) Αύριο κατά τις 12-12:30 θα φτάνει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.

Πέρα από αυτά όμως πες μου σε παρακαλώ. Δεν δήλωσαν απερίφραστα οι οργανωτές πως δεν επιθυμούν κόμματα, συνδικάτα κλπ να τους κάνουν παρέα; Εντάξει, δε λέω πως αλλιώς θα πήγαιναν. Και προσωπικά έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο περιοριστικά είναι τα αιτήματα των "αγανακτισμένων". Επιπλέον όμως έχω την εντύπωση πως η νέα τάξη του Συντάγματος αποτάσσεται εξ' ορισμού τα πάρε δώσε με τα κόμματα. Αν κάνω λάθος παρακαλώ διόρθωσέ με.

Μουσικά Προάστια είπε...

Αγαπητέ μου Στρατολάτη,

το 1917 στη Ρωσία - και καθόλη την υπερδεκαετή προεπαναστατική περίοδο που είχε προηγηθεί - ο Λένιν κάθισε και ασχολήθηκε επισταμένως με όλους αυτούς που τώρα υποτιμητικά αποκαλούμε "αγανακτισμένους" και "με τα κατσαρολικά". Σελίδες επί σελίδων έγραψε, προσπαθώντας να δώσει κατεύθυνση, να ασκήσει κριτική και να συνομιλήσει με ρεύματα απείρως πιο μικροαστικά, απείρως συντηρητικότερα από αυτά που βλέπουμε στο Σύνταγμα. Δεν έκατσε αφ' υψηλού να σνομπάρει και να μοιράσει πιστοποιητικά επαναστατικοφροσύνης, αλλά αντίθετα αφουγκράστηκε το αυθόρμητο, του έδωσε οργάνωση και προοπτική.

Δεν σου κάνω μάθημα ιστορίας, συχνά όμως η ιστορία έχει απαντήσεις, είτε είναι το 1917 στη Ρωσία, είτε το 1944 στην Ελλάδα, είτε το 1968 στη Γαλλία. Και οι απαντήσεις της είναι σαφέστερες και διαυγέστερες από την ακατάσχετη μπουρδολογία του κάθε Μαΐλη και του κάθε Παπαδημούλη.

Συντροφικά, ηρ.οικ.

ΥΓ: Το αν οι συγκεντρωμένοι θέλουν κόμματα ή όχι στη γιορτή τους δεν μας αφορά. Εσύ υποχρεούσαι να είσαι εκεί, και να δώσεις κατεύθυνση και οργάνωση σε αυτό το άμορφο, αυθόρμητο και εν τέλει πολλά υποσχόμενο πράγμα. Αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχεις, αν δεν μπορείς να νοηματοδοτήσεις και να διαχειριστείς το αυθόρμητο.

ένας στρατολάτης είπε...

Ηρακλή καθόλου δε με ενοχλεί το μάθημα ιστορίας. Τεκμηριώνεις τη γνώμη σου με ισχυρά επιχειρήματα. Φυσικά συμφωνώ απόλυτα για τη χρησιμότητα της ιστορίας στην εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν διαχρονικά. Ωστόσο, ένα μικρό αντίλογο έχω σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των "αγανακτισμένων" σε σχέση με τις λούμπεν μάζες με τις οποίες ασχολήθηκε ο Λένιν. Διότι όντως οι "αγανακτισμένοι" δεν είναι λούμπεν, αυτοί ουδέποτε θα κατέβαιναν στο Σύνταγμα, ή θα κατέβαιναν για να στήσουν κανα πογκρόμ κατά ποικίλων στόχων. Το κύριο "πρόβλημα" (σε πολλά εισαγωγικά) με τη μεγάλη πλειοψηφία των "αγανακτισμένων", όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για ανατροπές αλλά κυρίως για ανάκτηση των κατακτήσεων -οι οποίες στο κάτω κάτω έγιναν εν πολλοίς μέσα από ταξικούς αγώνες- χωρίς καμιά ταξική προσέγγιση. Κι ακριβώς επειδή πρόκειται για ανθρώπους -όπως όλοι μας- που μεγαλώσαμε μέσα στη "χρυσή" εποχή του καπιταλισμού, η ριζοσπαστικοποίησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Διότι ο καπιταλισμός φροντίζει να απαλλείφει με το επιτυχημένο του σύστημα διαμόρφωσης συνειδήσεων την ταξική συνείδηση από τους εργαζόμενους. Τέτοια όπλα δεν υπήρχαν την εποχή του Λένιν. Διότι τότε ήταν ένας "νεαρός και άπειρος" καπιταλισμός και τώρα είναι πανίσχυρος, έστω και εν μέσω κρίσεων.
Με αυτά που λέω διόλου δεν ξεχνώ πως η αριστερά οφείλει να είναι παρούσα και επίκαιρη. Αλλά ο αγώνας της είναι πιο δύσκολος απ' ότι σε άλλες εποχές, ακόμα και εποχές παρανομίας.