Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ηχοθεραπεία με κύμβαλα

Στα πλαίσια της συνεχούς διεύρυνσης της ύλης και της θεματολογίας των Μ.Π., έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε το πρώτο από μία σειρά άρθρων του καθηγητή μουσικής και ερευνητή Κωνσταντίνου Τσικλέα. Ο Κων/νος Τσικλέας γεννήθηκε στον Πειραιά και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη. Είναι καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου. Έχει δίπλωμα Πιάνου, Σύνθεσης, Βυζαντινής Μουσικής και πτυχίο Ενοργάνωσης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την Σύνθεση και το Πιάνο σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις κοντά σε διεθνούς φήμης καθηγητές. Έχει ασχοληθεί με ηχοθεραπεία και μουσικοθεραπεία. Έχει αρθρογραφήσει σε διάφορες εφημερίδες και στο περιοδικό Μετρονόμος θέματα παιδαγωγικά και ηχοθεραπείας. Έχει αποσπάσει Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης. Στη μουσική του προσπαθεί να προσεγγίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα. Είναι τακτικό μέλος του Σύνδεσμου Ελλήνων Μουσουργών. Τα κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα μέσα και κυρίως στον αγαπημένο μας "ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ". Ευχαριστούμε τον κ. Τσικλέα για την παραχώρηση των εξαιρετικά πρωτότυπων κειμένων του.  ηρ.οικ.



ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΘΙΒΕΤΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΚΥΜΒΑΛΑ
Ελέγετο ότι οι δονήσεις του ήχου προέρχονταν από τους ουρανούς και ερμηνεύονταν από την καρδιά το μέρος απ’ όπου πηγάζει η αρμονία. Εκείνες τις ημέρες ήταν που τα εσωτερικά αισθήματα μέσα από τους τόνους και την μουσική στις τελετουργίες έρχονταν σε μία ισορροπία με την εξωτερική πολιτική ώστε να καθιερωθεί η ειρήνη στην χώρα.

Η εποχή του μπρούντζου στην Κίνα χρονολογείται από το 1600 π.χ. τα μικρά μεταλλικά δοχεία έγιναν γνωστά γύρω στον 11ο αιώνα π. χ. και είναι τα παλαιότερα αντικείμενα που περιγράφηκαν σαν «δοχεία που τραγουδάνε».

Πολλές κουλτούρες αναγνωρίζουν την σημασία της θεραπευτικής δύναμης της μουσικής και του ήχου. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Ινδίας, Αφρικής, Ευρώπης και στους Αβοριγίνες (ιθαγενείς της Αυστραλίας) και Ινδιάνους της Αμερικής, η εξάσκηση της χρήσης του ήχου για θεραπεία και επανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Θιβετιανοί ακόμα χρησιμοποιούν τα κύμβαλα, καμπάνες και ψαλμούς σαν απαραίτητη βάση για την πνευματική τους εξάσκηση. Υπάρχει μία άμεση σύνδεση ανάμεσα σε διάφορα μέρη του σώματος και συγκεκριμένους ήχους.

Αυτές οι τεχνικές παρόλο που είναι πολύ παλιές, η θεραπεία τους μέσω του ήχου μπορεί να εξιχνιαστεί τόσο πίσω όσο την εποχή της Ατλαντίδος όπου η δύναμη του ήχου συνδεόταν με την δύναμη του κρυστάλλου.

Ο Αμερικάνος ψυχικός Edgar Cayse και ο Rundolf Steiner (Γερμανός φιλόσοφος, εκπαιδευτής και καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα) προέβλεψε ότι «οι ήχοι των κρυστάλλων θα χρησιμοποιηθούν για θεραπείες πριν το τέλος του αιώνα». Ο Νοστράδαμος προφήτεψε την θεραπεία του καρκίνου μέσω καθαρού ήχου.

Σ’ έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε όλοι να βρισκόμαστε σε ισορροπία και αρμονία αλλά ο συνεχής βομβαρδισμός που προκαλείται από το στρες, την αρνητικότητα, την μόλυνση κ.λ.π. συχνά μας βγάζει «εκτός τόνου» εκτός συντονισμού με το αληθινό τραγούδι μέσα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις διάφορες ψυχικές και σωματικές αρρώστιες. Ο υγιής άνθρωπος εκπέμπει συχνότητες που παράγουν μια μοναδικής ομορφιάς συμφωνία που είναι ξεχωριστή όπως ένα ανθρώπινο αποτύπωμα. Τα κύμβαλα δουλεύουν βαθιά μέσα στην συνειδητότητα του ατόμου.

Η ηχοθεραπεία γενικά βασίζεται στην μέθοδο του συντονισμού. Εκπέμποντας τον σωστό αρμονικό ήχο τα όργανα και τα ενεργειακά κέντρα του σώματος συντονίζονται με αυτόν και επαναφέρονται σιγά-σιγά στην υγιή τους κατάσταση. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό και το νερό είναι πολύ δεκτικό σε διάφορες δονήσεις βοηθώντας έτσι το σώμα να ισορροπεί.

Το βιβλίο του Dr. Masaru Emoto «το μυστικό του νερού» (εκδ. Έσοπτρον) αναφέρει πώς μέσα από έγκυρα επιστημονικά πειράματα αποδεικνύεται η εκπληκτική ανταπόκριση του νερού στην μουσική και στα ανθρώπινα συναισθήματα, φωτογραφίζοντας κρυστάλλους νερού πριν και μετά την επίδραση του ήχου ή της σκέψης.

Η ηχοθεραπεία με την χρήση των αρχαίων θιβετανικών και κρυστάλλινων κυμβάλων, προσφέρει μια αίσθηση βαθιάς ειρήνης και χαλάρωσης.

Ο ήχος τους μπορεί να αγγίξει τα βάθη της ψυχής. Οι αισθήσεις και τα συναισθήματα αρχίζουν να κυλούν σε απρόβλεπτες διαστάσεις ανοίγοντας κανάλια για μελλοντικά γεγονότα. Η χροιά του ήχου και ο ρυθμός μπορούν να προκαλέσουν μια απροσδόκητη εσωτερική μεταμόρφωση.

Ανακαλύπτει κάποιος έτσι την εσωτερική του ομορφιά, φτάνει σ’ ένα αίσθημα ευδαιμονίας και πληρότητας στο κέντρο του είναι όπου εδρεύει το αναλλοίωτο πνεύμα…

Ο ήχος των κρυστάλλινων κυμβάλων και η μουσική τους εκπέμπουν μία καθαρή ολογραφική φόρμα αστραφτερού φωτός που αντιστοιχεί στην οκτάβα του ήχου μέσα στο αιθερικό μας σώμα.

Παλιά πρότυπα συμπεριφοράς που δημιουργούσαν δυσκολίες και προβλήματα εξαλείφονται γιατί οι κραδασμοί του ήχου διαλύουν τα παλιά καταστροφικά σχήματα.

Μέσα από το χάος αναδύεται ο Αληθινός Εαυτός και μια υγιής ευφυΐα ξεδιπλώνεται. Η όλη διαδικασία είναι όπως όταν ξεχωρίζουμε τον πολύτιμο λίθο από ένα σωρό κοινές πέτρες. Η ηχοθεραπεία με τα κύμβαλα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο εξωτερικό ως εναλλακτική και προληπτική θεραπεία.

Μπορούν να προληφθούν αρρώστιες πριν ακόμα εκδηλωθούν. Είναι αποτελεσματικά σε χρόνιους πόνους, κατάθλιψη, άγχος, κύστες, ορμονικά προβλήματα, ημικρανίες κ.λ.π.

Εναρμονίζουν και ενδυναμώνουν το άτομο πριν από σημαντικά γεγονότα όπως εξετάσεις, σημαντικές συναντήσεις, παραστάσεις, συναυλίες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Στην Ελλάδα η μουσικός και ηχοθεραπεύτρια Μιρέλλα Τυλλιανάκη δημιούργησε έναν χώρο με θιβετανικά και κρυστάλλινα κύμβαλα για ηχοθεραπεία στην Αθήνα.

Η Μιρέλλα Τυλλιανάκη ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στην Αθήνα όπου πήρε Δίπλωμα Πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Βασιλική Ακαδημία της Αμβέρσας στο Βέλγιο όπου πήρε Master στο Πιάνο και στη Μουσική Δωματίου. Η κυβέρνηση του Βελγίου για την επίδοσή της την βραβεύει με το βραβείο ALEX DE VRIES. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ρεσιτάλ, ηχογραφήσεις και διδασκαλία στην Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία και Αυστρία. Μουσικοθεραπεία ξεκίνησε δίπλα στην Dr Alexandra Sax και στη συνέχεια στο Innsbruck της Αυστρίας μελέτησε την θεραπευτική των κυμβάλων (θιβετανικά – κρυστάλλινα) κοντά στην καθηγήτρια Eudokia Gundolf.

Κωνσταντίνος Τσικλέας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αποτελεσματικά και σε "κύστες"; Μήπως κάνετε θεραπείες κατ' οίκον; Μένω Ενεού και Κεχηνότος γωνία, αν σας βολεύει.
+Λουγδούνου Ειρηναίος, διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

Unknown είπε...

Να μην ειρωνευεσαι κατι μονο κ μονο επειδη δε το καταλαβαινεις..η μουσικη εξημερωνει τα ηθη..αν το εχεις ακουστα..Μελετα τη μουσικη κι αν εχεις αντιθετη αποψη να επιχειρηματολογησεις..ευχαριστω!!