Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επανίδρυση του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
ΘΕΜΑ: Επανίδρυση του ιστορικού Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αθηνών στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) η συνέντευξη τύπου για την επανίδρυση του ιστορικού Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Με το σύντομο αυτό σημείωμα παραθέτουμε το χρονικό της δημιουργίας και της δράσης του ΣΦΕΜ καθώς και των προσώπων που πήραν μέρος στην πρώτη ιστορική μορφή του.

Πριν από 52 χρόνια, και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές “βίας και νοθείας” της 29ης Οκτωβρίου 1961, ο Μίκης Θεοδωράκης εγκατέλειψε τη χώρα, μετά τους ποικίλους διωγμούς του ιδίου και του έργου του που υπέστη από την τότε κυβέρνηση, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο του 1961, μια ομάδα νεαρών σπουδαστών, εργαζομένων και δημοσιογράφων με μια συγκινητική επιστολή προς τον συνθέτη, που συνέταξαν οι νεαροί δημοσιογράφοι Ζάκης (Αλοΐζος) Κουνάδης και Δημήτρης Χαλιβελάκης, συνέβαλε στην επιστροφή του.

Έτσι, από την ημέρα του γυρισμού του Θεοδωράκη στην Ελλάδα (15 Ιανουαρίου 1962) ξεκίνησαν οι διεργασίες που οδήγησαν τον Απρίλιο του 1962 στη δημιουργία του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής». Σκοπός του ήταν η προβολή του έργου των Ελλήνων δημιουργών και η αναζήτηση νέων που θα κατέθεταν το έργο τους.

Τα γραφεία του ΣΦΕΜ, στη Σόλωνος 94, αποτέλεσαν σημείο συνάντησης, αναζήτησης και προβολής νέων δημιουργών και ερμηνευτών.

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΦΕΜ εμφανίστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν ως μέλη και υπεύθυνοι της χορωδίας και της ορχήστρας που δημιουργήθηκαν, κατά σειρά οι νέοι και άγνωστοι τότε: Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης, Μάρω-Λήμνου Λοΐζου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Αγγέλα Ζώη, Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος, Θέμις Σερμιέ, Έφη Παναγιώτου, Αλέκος Σταματέλης, Υακίνθη Κλάδη, Μαίρη Δαλάκου και άλλοι. Επίσης κατά την περίοδο λειτουργίας του, μέχρι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο ΣΦΕΜ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Γιώργο Θεοφιλόπουλο, Λάκη Παππά, Κώστα Χατζή, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Λάκη Καρνέζη, Κώστα Παπαδόπουλο, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Πάνο Πετσά, Σταύρο Πλέσσα, Κλειώ Δενάρδου, τους κιθαρίστες Δημήτρη Φάμπα, Βαγγέλη Ασημακόπουλο και Λίζα Ζώη, καθώς και με τις χορωδίες Τρικάλων, Καλαμάτας και Κορίνθου, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος και η σημασία των δράσεων του Συλλόγου στην πρώτη αυτή περίοδο παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας-παρουσίασης του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη συναυλία των νέων δημιουργών Μάνου Λοΐζου και Χρήστου Λεοντή που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ακροπόλ στις 11 Μαρτίου 1963 και ήταν αφιερωμένη στο 4ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο:

Οι φίλοι της ελληνικής μουσικής γεννήθηκαν μέσα στη πάλη. Ήτο μια ιδιόμορφη πάλη ανάμεσα στην αγωνιστική ποίηση και μουσική και στις σκοτεινές δυνάμεις που πολύ σωστά έβλεπαν στο τραγούδι –στο τραγούδι που στεκόταν πιστά πλάι στο λαό μας- ένα δυνατό, ένα επικίνδυνο, ένα άπιαστο αντίπαλο.

Μια συντροφιά εργαζόμενοι νέοι και σπουδαστές στην αρχή, ένοιωσε σωστά πως παλεύοντας για την ελευθερία του ελεύθερου τραγουδιού, πάλευαν για την ίδια τη ζωή τους, για τα καθημερινά τους προβλήματα και κυρίως για τη βαθειά τους ανάγκη να αντικρύσουν υπεύθυνα την ιστορική στιγμή που ζούσαν, να πάρουν θέση αντρίκια απέναντι στα γεγονότα. Με δυο λόγια να αγωνισθούν για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα δικαιότερο αύριο!

Οι εχθροί σ’ αυτό τους τον αγώνα ήσαν οι ίδιοι μ’ αυτούς που φίμωναν το τραγούδι. Οι ίδιοι μ’ αυτούς που μισούν τη σπουδάζουσα νεολαία. Έτσι ο κοινός εχθρός προσδιορίζει τα κοινά μας ιδανικά, τον κοινό μας αγώνα, τα κοινά καθήκοντα.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά, και παρά τις απώλειες (Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μάρω Λοΐζου, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος), οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες αυτούς εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής μας ζωής, γνωστοί πλέον και καταξιωμένοι στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Τα δυο τελευταία χρόνια πύκνωσαν οι φωνές αυτών που θέλουν να θέσουν σε επαναλειτουργία τον Σύλλογο, όχι μόνο για να προβληθεί το ήδη διαδεδομένο έργο των παλαιών δημιουργών, αλλά κυρίως για να δοθεί στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες «χώρος και βήμα» στη νεότερη γενιά.

Στην νέα αυτή περίοδο θα προχωρήσουμε στην αναζωογόνηση των σκοπών του ΣΦΕΜ, με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού ήχου ως αντίσταση στην πολιτιστική ισοπέδωση που επιχειρείται τις τελευταίες δεκαετίες.

Στόχος της επανίδρυσης του ΣΦΕΜ είναι να αποτελέσει κέντρο συνάντησης και δημιουργικής διακίνησης ιδεών και απόψεων γύρω από τον πολιτισμό.

Στη νέα αυτή περίοδο μέσα στα 114 μέλη που συνυπέγραψαν την επαναλειτουργία του συλλόγου περιλαμβάνονται αλφαβητικά οι : Γιάννης  Αγγελάκας, Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξης Βάκης, Κώστας Βεργόπουλος, Σπύρος Γιατράς, Μαίρη Δαλάκου, Νίκος Διονυσόπουλος, Στέλιος Ελληνιάδης, Γιώργος Ζορμπάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Ζουράρις, Μάρω Θεοδωράκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Νίκος Κιάος, Ιωάννα Κλειάσιου, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Κοντίτσης, Περικλής Κοροβέσης, Αιμιλία και Μαρία Κουγιουμτζή, Κώστας Κουκουλίνης, Μαρία Κρητσιώτη, Δημήτρης Λέκκας, Γιάννης Λεμπέσης, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Λυκούρας, Ανδρέας Μαζαράκης, Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μονεμβασίτης, Κώστας Μόσχος, Κώστας Μπαλαχούτης, Δαυίδ Ναχμίας, Έφη Παναγιώτου, Νίκος Παπακώστας, Σταύρος Παπασταύρου, Νίκος Πολίτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ισίδωρος Πρίντεζης, Άλκης Ράφτης, Διονύσης Σαββόπουλος, Κρίτων Σαλπιγκτής, Μανώλης Σειραγάκης , Θέμης Σερμιέ, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Θανάσης Συλιβός, Άγγελος Σφακιανάκης, Θωμάς Ταμβάκος, Μιχάλης Τερζής, Μιράντα Τερζοπούλου, Βασιλική Τζαχρήστα, Κώστας Τζήκας, Αθανασία Τουμπακάρη, Γιώργος Τσάμπρας, Μπάμπης Τσέρτος, Αυγερινός Φακίρης, Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Φασουλάκη, Φοινίνη Βασιλική (Πέγκυ Λάγιου), Χριστόδουλος Χάλαρης, Κώστας Χαλκιαδάκης, Λένα Χαραλαμποπούλου, Αλέξανδρος Χρυσοβέργης.
     
Για το προσωρινό ΔΣ του ΣΦΕΜ
Φώντας Λάδης και Παναγιώτης Κουνάδης

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8224864, 6976 904172, 6970 244514

Ε-mail: sfem.mousiki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: