Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΦΑΡΣΑ


Για όσους νομίζουν ότι κάτι άλλαξε ή εκσυγχρονίστηκε στην Ελλάδα, για όσους έχαψαν τα παραμύθια του Σημίτη... Το ίδιο κιτς, η ίδια επαρχία 1978, οι ίδιοι προύχοντες, ο στρατός μαζί με τους παπάδες, τους γραμματείς, τους δημάρχους και τα προσκοπάκια, όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα, και ο κακόμοιρος ο γερανός μόνος κι έρημος να μας θυμίζει λίγο διαφωτισμό, λίγη βιομηχανική επανάσταση. Και δώσε τεμενάδες στους παπάδες, και δώσε χειροφιλήματα, και σταυρωτά φιλάκια, για να μας έχει ο θεός καλά και η εκκλησία μας βεβαίως βεβαίως - ποτέ δεν βλάπτει να τα 'χεις καλά με τη μόνη πραγματική εξουσία που υπήρξε εδώ και καμιά δεκαπενταριά αιώνες στην πατρίδα μας. Και σου σηκώνει και μια σημαία η εκκλησία, να έχουν να βλέπουν οι Τουρκαλάδες απέναντι, να χαίρονται οι γιαγιάδες, οι δημοσιογράφοι, και οι πρώην, νυν και μέλλοντες Πασόκ (το είδος είναι αιώνιο, απλά υπόκειται στους νόμους της εξέλιξης ενός συστήματος - συνεχής αλλαγή, αυξανόμενη πολυπλοκότητα, αυτορύθμιση, φθίνουσα ποιότητα, κλπ.).

Και οι φαντάροι, οι μόνοι εργαζόμενοι σε τούτο το θλιβερό θίασο - και οι μόνοι απλήρωτοι - να βαράνε επ' ώμου, παντού και πάντα, και προπαντός στη Χίο. Εννιά μήνες στο 643 Τάγμα Εθνοφυλακής, Καρδάμυλα, Άγιος Ισίδωρος, βραχονησίδα Παναγιά, εννιά μήνες επ' ώμου και παρουσιάστε και έπαρση σημαίας για να τρώνε τζάμπα αρνί το Πάσχα οι εφοπλιστές του νησιού και να δικαιολογούν και το μισθό τους ένα μάτσο αργόσχολοι. Χάρισμά σας όλα! Και το grand κιτσαριό της σημαίας - διαμέρισμα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι που μιλούν με το θεό με μισθό και ΙΚΑ, και οι έτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που ηδονίζονται με "ημι-ανάπαυσις" αλλά ανάπαυση δεν βρίσκουν. Όλα χάρισμά σας, δωράκι με αγάπη.

Πώς το έχει πει ο Κατσιμίχας για τον Νταλάρα; "Δεν θέλω να 'μαστε ούτε φίλοι, ούτε εχθροί / θέλω να μη θυμάμαι". Ακριβώς αυτό. Αλλά να που το βίντεο μου τα θύμισε.
ηρ.οικ.

ΥΓ: "Φάρσα. Κακιά μεν, αλλά φάρσα". Άλλο το πλαίσιο που το λέει ο Πουλικάκος, αλλά ίδιο το νόημα και η ουσία της πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: