Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Νίκος Τουλιάτος στα Μουσικά Προάστια!






Ο Νίκος Τουλιάτος είναι ένας μύθος της ελληνικής μουσικής. Τεράστιος κρουστός και ντράμερ, αλλά και συγγραφέας, και προπάντων ένας ενεργός πολίτης και ιδιαιτέρως ανήσυχος καλλιτέχνης. Τον αναζητούσα νοητά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, από τότε που κάποιος μου έγραψε σε κασέτα τον δίσκο "Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί" κι εγώ έβαζα στην μπάντα την παπαγαλία της Ιστορίας της 4ης Δέσμης και τα διαγράμματα της Πολιτικής Οικονομίας για να ακούσω τούτη εδώ την οργιαστική, ζωντανή εκτέλεση ενός πολύ αγαπημένου τραγουδιού, την οποία θεμελίωσε ο Τουλιάτος με τα ντραμς του.








Εν τέλει, τη μυστηριώδη φιγούρα του Τουλιάτου την συνάντησα στο Κουκάκι, μαυροντυμένη και αεικίνητη. Κι ο ίδιος όχι μόνο δέχθηκε να μιλήσει στα Μ.Π., σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί μελλοντικά, αλλά και έδωσε την άδειά του να αναδημοσιεύσουμε το βιβλίο του "Μ' ένα κύμβαλο ...αλαλάζον" - ένα εκτενές αυτοβιογραφικό απάνθισμα σκέψεων και στιγμών της ζωής του.









Το βιβλίο "Μ' ένα κύμβαλο ...αλαλάζον" εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις Δρόμων.

Ο Νότης Μαυρουδής έγραψε στο Tar τα εξής για την έκδοση:

Αυτοβιογραφική, αφηγηματική κατάθεση του εξαιρετικού μουσικού κρουστών, δημοφιλή και πάντα διερευνητικού, Νίκου Τουλιάτου. Ενός μουσικού που πάντα δηλώνει το ενδιαφέρον του, όχι μόνο για ηχητικές αναζητήσεις αλλά και για το συλλογικό γίγνεσθαι.
Κατάθεση ψυχής με ειλικρίνεια γύρω από την πορεία της ζωής του, καθώς και των σκέψεων που τον έκαναν από τα πρώτα ονόματα στο χώρο. Ένας μουσικός που συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του μουσικού χώρου, του ελληνικού τραγουδιού και της ορχηστρικής ποικιλομορφίας. Προσωπική διαδρομή, συνεργασίες, ανησυχίες, δράσεις, ηχοδράσεις, κριτικές, αυτοκριτική, ταξίδια και ό,τι περιέχεται στη βαλίτσα των αναμνήσεων, αυτού τού πάντα έφηβου, αεικίνητου και αμετανόητου οραματιστή της κρούσης, αυτού του αέναα πεισματάρη των ήχων.
Δεν θα πλήξετε ούτε στιγμή διαβάζοντάς τις διακόσιες περίπου σελίδες, που στολίζονται τόσο από φωτογραφικό υλικό, όσο και από ένα ενδιαφέρον DVD που συνοδεύει το βιβλίο.

Αλλά και ο Θάνος Μικρούτσικος κατέθεσε τις δικές του σκέψεις για τον συνεργάτη του και το πόνημά του:

Ο Νίκος Τουλιάτος μεγάλωσε μουσικά μαζί μου, αλλά χωρίς να το καταλάβω μεγάλωσα και εγώ μαζί του.
Ένας σπουδαίος μουσικός με ανοιχτούς ορίζοντες. Κινείται από το χώρο του απλού τραγουδιού έως τις πιο σύνθετες μορφές της σύγχρονης μουσικής.
Τον έχω ακούσει να κάνει μουσική ξεκινώντας από την σιωπή ή ακόμα από ένα "θόρυβο" του περιβάλλοντος χώρου και να κτίζει με λεπτότητα και ακρίβεια πολυρυθμικά οικοδομήματα αυτός μόνος με τις μεμβράνες του.
Σε αυτό το βιβλίο ο Νίκος ξεδιπλώνει πλευρές τις ζωής του και τις σκέψης του με την ίδια λεπτότητα αλλά και σκληρότητα που ξεδιπλώνει τους ήχους και τους ρυθμούς του.

Εμείς εδώ στα Μ.Π. το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι τις θερμές μας ευχαριστίες στον Νίκο Τουλιάτο για την ευγενική παραχώρηση των κειμένων του και για την άδειά του να τα αναδημοσιεύσουμε. Ο μουσικός ιστορικός του μέλλοντος θα βρει πολύτιμα στοιχεία στις σελίδες του βιβλίου, και βέβαια αυτό που κάθε φίλος της ελληνικής μουσικής θα πρέπει να κάνει είναι να σπεύσει να το προμηθευτεί - αν και δυσεύρετο. Για τα υπόλοιπα, για την περιπλάνησή μας στις αφηγήσεις του Τουλιάτου, απλά μείνετε συντονισμένοι στα Μ.Π.!

ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: