Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας





Για το «Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας» της Ελένης Πορτάλιου


 …μέρα και νύχτα στιχουργεί
το έπος των νικημένων.

Από το εισαγωγικό ποίημα της συλλογής, η ποιήτρια μας δίνει το στίγμα του προσανατολισμού της: για τους νικημένους γράφει.

Γνωρίζοντας την προσωπικότητα και την πορεία της Ελένης Πορτάλιου ως στενής φίλης, ως συντρόφισσας, ως αδελφής ψυχής, νοιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω δημόσια την άποψη και τα αισθήματά μου.

Μια προσωπικότητα σαν αυτή της Ελένης Πορτάλιου - πλασμένη από τα ακριβά υλικά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, και σμιλευμένη από τους καθημερινούς της αγώνες με τα κινήματα για μια καλύτερη κοινωνία - εύλογα θα μετουσιώσει σε ποίηση  βιωμένα, οδυνηρά γεγονότα και μύχιες συναισθηματικές αλήθειες.

Στιχουργεί το έπος των νικημένων με μεγάλο νικημένο την ανθρωπιά μας.

Στη «θρυμματισμένη ανθρώπινη γεωγραφία» η ποιήτρια βλέπει τον συνάνθρωπο να «οδοιπορεί ασταμάτητα για μια χούφτα ξεχασμένη καλοσύνη».

«Χωρίς συμπόνια δεν υπάρχει κόσμος» μας λέει, και τα ποιήματα της πρώτης ενότητας αποτελούν μία ποιητική νωπογραφία της τραγωδίας των κατατρεγμένων νομάδων με συγκλονιστική την παραίνεση:

Σύντροφοι
ρίξτε μπουκάλες στο πέλαγος
μήπως τις βρουν τα παιδιά ναυαγοί και μας σώσουν

Ειλικρινά πιστεύω πως σπάνια βρίσκει για να διαβάσει κανείς συλλογή ποιημάτων που χαρακτηρίζεται από τόση μεγάλη ευαισθησία, τόση τρυφερότητα και τόση ήρεμη συμφιλίωση με την οδύνη της ιστορικής μνήμης.

Η ποίηση της Ελένης Πορτάλιου είναι απόλυτα βιωματική και ενσυνείδητη, έχει ξεκάθαρο κώδικα αναφοράς «τα παρελθόντα σύμβολα - τα λαμπρά υπολείμματα της ιστορίας – τα πρόσωπα σημερινά ή παρελθόντα», και μας παρακινεί να αναρωτηθούμε για τις μεγάλες βεβαιότητες που καθόρισαν την ύπαρξή μας.

Για το σύνολο της ποιητικής συλλογής «Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας» θα μιλήσουν οι εκλεκτοί ομοτράπεζοί μου.

Τα ποιήματα της αγαπημένης μου φίλης είναι σαν τα εντελβάις στην άκρη του γκρεμού. Ας κρατηθούμε  γερά, ας δημιουργήσουμε αντίβαρα, γιατί μπορεί να γκρεμιστούμε από την εικονική και συμβιβασμένη πραγματικότητα μας.


Λιάνα Μαλανδρενιώτη
8 Μαΐου 2019, Νομισματικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: