Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Ο πρόλογος της Μαρίας Γεωργιάδου στην έκδοση με τους μελοποιημένους στίχους του Άλκη Αλκαίου







Ο Άλκης Αλκαίος, ο ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό –σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο–, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές-στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του, διαρκώς ταλαντευόμενοι μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, συμπλέκουν αρμονικά το ερωτικό με το κοινωνικό, ενώ δεσπόζουσα θέση δίνεται –ειδικά κατά την πρώτη στιχουργική του περίοδο, αυτή του Εμπάργκο– στην ιστορία και τη μυθολογία. Ορισμένα διαρκώς επανερχόμενα μοτίβα, ένα «εσύ» κυρίαρχο και παντοδύναμο, καθώς και η σύζευξη ρεαλισμού και παραμυθικού/παραμυθιακού στοιχείου (εξού και ο τίτλος της ανά χείρας έκδοσης «Πατησίων και Παραμυθιού γωνία») είναι μερικά ακόμη από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αλκαίου.

Μέχρι τον θάνατο του ποιητή τον Δεκέμβριο του 2012, υπήρχαν δισκογραφημένα 153 τραγούδια σε στίχους του, ενώ από το 2013 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει ακόμη 34. Το σύνολο του μέχρι τώρα δημοσιευμένου έργου του Αλκαίου αποτελείται λοιπόν από 187 κομμάτια, ενώ ανέκδοτους στίχους του έχουν στα χέρια τους ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο αδερφός του στιχουργού, Γρηγόρης Λιάρος, καθώς και ο καλός του φίλος Ηλίας Γεράκης.

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται οι στίχοι των 187 αυτών τραγουδιών κατά χρονολογική σειρά κυκλοφορίας του δίσκου. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στίχων όπως δισκογραφήθηκαν και των στίχων όπως παρατίθενται στο χειρόγραφο ή στο ένθετο των δίσκων, επιλέχθηκε η δισκογραφημένη εκδοχή, ενώ η ορθογραφία εκσυγχρονίστηκε όπου κρίθηκε απαραίτητο. Επιπλέον, με υποσημειώσεις επισημαίνονται οι διαφορετικές μελοποιήσεις στίχων, οι περιπτώσεις στιχουργικών παραλλαγών, καθώς και ορισμένες σημαντικές δεύτερες εκτελέσεις.

Μαρία Γεωργιάδου


Εκδόσεις Μετρονόμος
Το βιβλίο το βρίσκετε και το παραγγέλνετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: