Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Στην Κοιλάδα των Τεμπών



Ο πρωτεργάτης Γιάννης Ζαρκαδούλας και οι άξιοι συνεχιστές, ο Ζήσης Φώλιας, η Μαρίνα Φραγκίσκου και ο Γιάννης Μαρκούτης, 'ευθύνονται' για μία από τις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες σχετικές με το ελληνικό τραγούδι. Μιλάμε φυσικά για την 'Κοιλάδα των Τεμπών' αφιερωμένη στον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ίσως τον κορυφαίο τραγουδοποιό που αναδείχτηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Η ιστοσελίδα αποτελεί το σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το έργο αλλά και τις ιδέες αυτού του ξεχωριστού δημιουργού. Στις σελίδες της Κοιλάδας θα βρείτε ανάμεσα σε άλλα, ένα υπερπλήρες βιογραφικό σημείωμα για τον Θ.Π. και για το ταξίδι του από τα χαρακώματα της ΔΕΥΑΛ μέχρι τη μπουζουκομάνα του, δώρο από τον Ισίδωρο Παπαδάμου των Χειμερινών Κολυμβητών. Ξεχωρίζουν επίσης το περιεκτικό Γλωσσάρι, απαραίτητο εργαλείο μύησης στο έργο του Θ.Π., καθώς και το Έναστρον, το λεξικό άστρων και άλλων συμπαντικών φαινομένων, για τις πιο ρομαντικές ψυχές. Φυσικά, από μία τέτοια ιστοσελίδα δεν θα μπορούσε να λείπει η πλούσια συλλογή φωτογραφιών του δημιουργού, η πλήρης δισκογραφία του καθώς και το σύνολο των στίχων (ή καλύτερα της ποίησης) του Θ.Π. Τέλος, οι ακούραστοι εργάτες της Κοιλάδας συγκέντρωσαν το σύνολο των συνεντεύξεων του τραγουδοποιού στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο, οι οποίες σκιαγραφούν όχι μόνο την καλλιτεχνική αλλά και την κοινωνικο-πολιτική υπόσταση του.


Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τη Γωνιά του Θανάση, μία στήλη στην οποία ο ίδιο ο δημιουργός συνεισφέρει τις σκέψεις του. Αντιγράφουμε από το πρώτο σημείωμα του, στις 28 Νοεμβρίου 2005:
-----


Και θα ήθελα επίσης από σας να κάνετε μιά υπέρβαση. Να χρησιμοποιήσετε την επικοινωνία μέσω της ιστοσελίδας σαν το πρώτο βήμα για μια ουσιαστικότερη επαφή μεταξύ σας. Μας έχουν φοβίσει τόσο πολύ,στην προσπάθειά τους να μας έχουν παθητικούς καταναλωτές,που είναι πράγματι υπέρβαση να βγούμε απ' το κουκούλι της ατομικότητας και να συναντήσουμε τους άλλους για να γιορτάσουμε τη ζωή όπως της αρμόζει. Με αναπάντεχες ενέργειες. Δεν υπάρχει και πολύς χρόνος. Εγώ χτες έβγαζα το πρώτο κλάμα και σήμερα είμαι 46 χρονών. Οι προσωπικές επαφές είναι τα κάλύτερα τραγούδια. Γίνετε όλοι συνθέτες!


Θανάσης Παπακωνσταντίνου
-----


Η προτροπή του Θ.Π. δεν αφορά φυσικά μόνο τους αναγνώστες της Κοιλάδας των Τεμπών, αλλά όλους και όλες που πιστεύουν ακόμα στην αξία του ελληνικού τραγουδιού, μακριά από τις ταμπέλες και τις προσταγές της αγοράς. Και τα Μουσικά Προάστια στοχεύουν ακριβώς σε αυτή την προσωπική, ανθρώπινη επαφή, εμπνεόμενα και από τα μηνύματα του Θανάση Παπακωνσταντίνου.


Ευχαριστούμε τους συντελεστές της Κοιλάδας για αυτή την πολύ όμορφη ιστοσελίδα, καθώς και για την παραχώρηση της άδειάς τους για την μελλοντική αναδημοσίευση συνέντευξης του Θ.Π. Καλή συνέχεια παιδιά!
ηρ.οικ.


Για μια εκδρομή 'Στην Κοιλάδα των Τεμπών', πατήστε εδώ:

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την αναφορά σας. Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι ο υπεύθυνοι για την ύπαρξη αυτής της σελίδας είναι πρώτα απ όλα ο φίλος Γιάννης Ζαρκαδούλας και η φίλη Ειρήνη Μ. που πρώτη οραματίστικαν το στήσιμο αυτού του χώρου και συγκέντρωσαν το 99% του υλικού που υπάρχει στη σελίδα και υπεύθυνοι για την συνέχιση και τη ζωντάνια της είναι όλοι οι επισκέπτες τα και μέλη που επικοινωνούν καθημερινά μέσω αυτής.

Ευχαριστούμε και πάλι!!!!

Μαρίνα Φραγκίσκου

exitmusician είπε...

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι μια κατηγορία από μόνος του. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση συνθέτη των τελευταίων δεκαετιών. Κάθε τραγούδι του είναι ένας θησαυρός μουσικός, στιχουργικός αλλά και εκτελεστικός. Συγχαρητήρια για το αφιέρωμά σας παίδες!

tsimpouka είπε...

πολύ ωραίο το blog σας/σου...έχει ενδιαφέρον..και έχει και νόημα...

....αλλά αυτή η σελίδα που αναφέρετε δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα και κάποιο σκοπό ύπαρξης..//..απλά μαζεύονται εκεί οι fans του κύριου θ.π. και περνάνε την ώρα τους επειδή δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο..και τη βρίσκουν με διαδικτυακά χάπια, μυρωδιάς παπακωνσταντίνου(βίτσια είναι αυτά)/ ..αυτοί τα γράφουν-αυτοί τα διαβάζουν...και στη τελική μαγκιά τους...αλλά για μένα δεν έχει νόημα αυτό το πράγμα..



...δεν χρειάζεται καμία ιστοσελίδα για μάθουμε τα τραγούδια του οποιουδήποτε θανάση παπακωνσταντίνου ή τον οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρό τροβαδούρο από τη λάρισα ή το βόλο ή την αθήνα....//

αίσθημα χρειάζεται αληθινό....

γεια ...σου/σας... τα φιλιά μου...καλή συνέχεια στο blogs σας...τα λέμε..εδώ γύρω

spirosvii είπε...

Πολύ ωραίο μπλογκ, θα το επισκέπτομαι τώρα που το ανακάλυψα. Θα ήθελα όμως να διαβάζω απόψεις κι όχι απλές αναφορές σε ιστοσελίδες ή άλλου είδους παραπομπές. Συμφωνώ εν μέρη με τον παραπάνω. Ότι δηλαδή δεν είναι τόσο συμαντική η αναφορά της σελίδας που αφορά τον καλλιτέχνη(αγαπημένο μου), όσο ο ίδιος ο καλλίτέχνης.

Μουσικά Προάστια είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Η αναφορά στο μέσο συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο, το μήνυμά του. Προφανώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα (Κοιλάδα των Τεμπών) -χωρίς να μιλάμε εκ μέρους της- έχει ως λόγο ύπαρξης την ερμηνεία του έργου του Θ.Π. Πραγματικά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό.

Σχετικά με παραπομπές σε ιστοσελίδες κλπ., αυτό φυσικά δεν είναι το κύριο κομμάτι του ιστολογίου. Όμως, αξίζει να διαδίδουμε και τα μέσα εκείνα τα οποία υποκειμενικά νομίζουμε ότι προσφέρουν στη μελέτη και τεκμηρίωση του ελληνικού τραγουδιού.

Τέλος, προσωπικές απόψεις μας ανεβαίνουν όποτε έχουν και αυτές λόγο ύπαρξης. Παράλληλα, προσπαθούμε να κάνουμε αναφορά σε πρωτότυπα κείμενα δημιουργών, τα οποία είτε δεν υπάρχουν στο ίντερνετ, είτε μας εκφράζουν τόσο ώστε να θέλουμε να τα αναπαράγουμε, ως κομμάτι της άποψής μας.

Μουσικά Προάστια