Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ο Μάνος Ελευθερίου για το "Άνθρωπος στο πηγάδι"




Για το βιβλίο «Άνθρωπος στο πηγάδι»
του
Μάνου Ελευθερίου
Ένας σαραντάρης συγγραφέας, ο Ηλ, πηγαίνοντας προς την αφετηρία του υπεραστικού λεωφορείου για να φύγει σε εκδρομή, γίνεται, χωρίς να το θέλει, ο πρωταγωνιστής ενός παράξενου ατυχήματος.

Γλιστράει στα σαρκώδη φύλλα των φυτών που έχουν απλωθεί γύρω από τα ερείπια ενός παλαιού αρχοντικού και πέφτει σ’ ένα πηγάδι το οποίο δεν είχε προστατευτικό στόμιο.

Οι τεράστιες ρίζες των δέντρων, που είχαν κατακλύσει το πηγάδι, συγκρατούν την πτώση του σαν δίχτυ ασφαλείας ενός τσίρκου και δεν σκοτώνεται. Χτυπάει όμως άσχημα το πόδι του. Θα μείνει μες στο πηγάδι όρθιος, σαν τιμωρημένος και ανακρινόμενος σε αστυνομικό τμήμα, αναλογιζόμενος τη ζωή του, τη ζωή των άλλων, τις περιπέτειες της πατρίδας του, συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα δεν γνωρίζει ακόμη, σε πόσα δεν έδωσε σημασία και τα προσπέρασε.

Θα αναλογισθεί ακόμη, βασανιστικά όμως, τα κείμενα που γράφει με πολύ κόπο επί τόσα χρόνια, τις ιστορίες τις οποίες δεν άρχισε και θα ανακαλέσει άλλες, καινούριες ιστορίες, που είτε του φανερώθηκαν τούτες τις κρίσιμες ώρες του, είτε τις άφησε μισές γιατί δεν έβρισκε το τέλος τους.

Ελπίζει ότι η σωτηρία του θα πραγματοποιηθεί όπως εκείνος τη φαντάζεται και όπως με τον ίδιο τρόπο πιστεύει ότι θα σκεφθεί και η φίλη του. Θα γίνουν όμως έτσι τα πράγματα;

Σε ποια κρίσιμη στιγμή του βίου μας οι φίλοι σκέπτονται τη σίγουρη σωτηρία μας όπως ακριβώς εμείς τη σκεπτόμαστε, γιατί εμείς ξέρουμε πώς είναι να μένει κάποιος ολομόναχος και αβοήθητος, όχι μόνο μέσα σ’ ένα πηγάδι. Θα σκεφτούν όσοι μας αγάπησαν με τον ίδιο τρόπο;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει την ερωτικη ποιητικη μυθιστορια ερωτονομικον το ποιημα νεα υορκη ολυμπια και την ποιητικη συνθεση εκθεση ορθοδρομης αναδρομιας

Μουσικά Προάστια είπε...

Καλό θα είναι να γνωστοποιείτε την ιστοσελίδα σας μέσω email και όχι ως ανώνυμο σχόλιο, εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο της αρχικής ανάρτησης.