Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Για το "Στον ορίζοντα καπνός" των Θέρος



Θέρος
Στον ορίζοντα καπνός
YAFKA RECORDS

Το συγκρότημα «Θέρος» συστήθηκε στο κοινό το 2005 με το ομώνυμο άλμπουμ σε συμπαραγωγή Παύλου Παυλίδη. Σήμερα,  το συγκρότημα απαρτίζουν, με τη σειρά που αναγράφονται στο ένθετο, οι: Αριστείδης Χατζησταύρου (φωνή, κιθάρες), Γιάννης Οικονόμου (φωνή), Ουρανία Λιαρμακοπούλου (τσέλο), Θόδωρος Κουέλης (μπάσο), Στάθης Στουραίτης (ντραμς), Βασιλική Λεοντάρη (κλασική κιθάρα) και Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα). Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερή τους δουλειά με τον αισιόδοξο τίτλο «Στον ορίζοντα καπνός». Τους στίχους και τη μουσική των έντεκα τραγουδιών και των δύο ορχηστρικών υπογράφει βασικά ο Χατζησταύρου, γνωστός από τη θητεία του στο γκρουπ «Ομαδική Απόδραση» (Ένα βλέμμα φτάνει, Cartoon, Dialogue) και τις ενορχηστρώσεις τους για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά, Μπιτ Μπαζάρ). Από ένα τραγούδι καταθέτουν επίσης ο Οικονόμου και η Λιαρμακοπούλου.

Ο δίσκος αρχίζει με την «πτήση», ένα νευρώδες ορχηστρικό στο οποίο σμίγει η αυστηρότητα του τσέλου με το παιχνίδισμα της κρητικής λύρας. Τα «παπούτσια» είναι ένας ρυθμικός «καλοκαιρινός» ύμνος στα παλαιά υποδήματά μας, αλλά και στις διαψεύσεις των περιπλανήσεων. Το «παλιόσκυλο» θα αγγίξει τα φιλοζωικά σας αισθήματα καθώς αναφέρεται στις περιπέτειες ενός αδέσποτου, ενώ ο «κύριος Σάββας» είναι μία τρυφερή αναφορά σε έναν γεράκο που «με ένα τρίκυκλο χαρτόκουτα μαζεύει». Τα υπόλοιπα τραγούδια, παρά την όποια ανισότητα, παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον, από τα νέο-παραδοσιακά «στάχυα» μέχρι την ελαφρώς μονότονη μεν, αλλά άκρως ταξιδιάρικη δε θαλασσινή «πειρατεία». Το δυνατό σημείο του cd είναι με διαφορά η ενορχήστρωση, πότε λιτά κιθαριστική και πότε ξέφρενη και πανηγυρική, υποβοηθούμενη και από τα κρουστά του Σόλη Μπάρκη. Ιδιαίτερα προσεγμένη είναι επίσης και η καρτούν αισθητικής εικονογράφηση από τον Αριστείδη Τσινάρογλου, αλά Wallace & Gromit.

Συνολικά, το cd «Στον ορίζοντα καπνός» συνιστά πολύτιμο μπούσουλα για το πώς μπορούν να γραφτούν τραγούδια ρυθμικά, χαρούμενα, αλλά και προβληματισμένα. Ένα πανηγύρι ρυθμών, ήχων και ανέλπιστων συναντήσεων στην ορχήστρα που συνοδεύεται από μία εξαιρετική ποιητική γραφή και που αν και καταρχήν ροκ με ethnic πινελιές, ξεπερνά τις συνηθισμένες ταμπέλες του τραγουδιού μας. Με άλλα λόγια, αν προτιμάτε, η πηγή που άνοιξε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει γίνει ποτάμι, και ένας από τους παραπόταμους είναι και οι Θέρος. Τα αντιφατικά συναισθήματα και εικόνες που γεννιούνται από την ακρόασή του συμπυκνώνονται από ένα στίχο στον «κύριο Σάββα»: «ταξιδέψαμε ως εδώ / κι είναι ωραία αυτά τα μέρη». Ωραία, πράγματι!

Ηρκλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: