Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ο Μαμαγκάκης για τον Μαμαγκάκη (6/10)





ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ

Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν σε συνεργασία με τον πολυαγαπημένο μου φίλο Γ. Ιωάννου, μια συνεργασία που θα θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη, πράγμα που θεωρώ ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα και την επιτυχία τη προσπάθειας αυτής. Ο Γεωργουσόπουλος έγραψε ότι είναι από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Η δουλειά αυτή θεωρείται καινοτομία από ορισμένους μουσικολόγους όπως ο Λάμπρος Λιάβας σ’ ότι αφορά την εναρμόνιση τους που δεν έγινε με το συνήθη τρόπο (κλασσική αρμονία).






ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Τα Μυστικά Τραγούδια γράφτηκαν δέκα χρόνια μετά το Κέντρο Διερχομένων. Οι στίχοι είναι παραγγελία δική μου στον ποιητή Μιχάλη Γκανά. Από μουσικής απόψεως ήθελα να είναι μια προέκταση και εξέλιξη των μέσων που μεταχειρίστηκα στο Κέντρο. Τα τραγούδια έχουν μια πρωτιά, γιατί τα τραγούδησε για πρώτη φορά η Μελίνα Κανά, που ξεκίνησε την καριέρα της με αυτά και θέλω ακόμα με υπερηφάνεια να προσθέσω ότι αγαπήθηκαν πολύ από τον Μάνο Χατζιδάκι και ότι ενταφιάστηκαν κυριολεκτικά από αυτούς που τα πρωτοκυκλοφόρησαν.






ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ

11 τραγούδια της ποιήτριας Αθηνάς Καραταράκη και Βικτώρια Μακρή τα οποία θεωρώ σαν μια εξέλιξη των τραγουδιών του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ» όμως θέλω να πιστεύω πιο προχωρημένα μελωδικά και αρμονικά. Χρωστάω χάριτες στην πολύ σπουδαία ποιήτρια και φιλόλογο Αθηνά Καραταράκη και στην Βικτώρια Μακρή, στιχουργό του αυτόματου στίχου.

Νίκος Μαμαγκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: