Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Λεωνίδας Μαριδάκης για τον Μάνο Ελευθερίου







Βάρκα στο σπίτι


«...και ξέρω πως αστέρια πια θα γίνουν/οι αγάπες μες τον κόσμο όταν σβήνουν...»
Μάνος Ελευθερίου («Βάρκα στο σπίτι» - 2018).

Πριν από λίγες μέρες ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε από κοντά μας αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας πριν από λίγα χρόνια με πρωτοβουλία, μάλιστα, δική του. Ήταν 2011.

Είχα φροντίσει να πάρει το δεύτερο άλμπουμ μου στα χέρια του και ένα απόγευμα χτύπησε το τηλέφωνο και ακούω την ευγενική φωνή του -γνώριμη από το ραδιόφωνο- να με καλεί στην εκπομπή του, στον Αθήνα 9.84 fm. Αψογος οικοδεσπότης. Τις επόμενες ημέρες μού προτείνει ραντεβού για έναν καφέ.

Στη διάρκεια της κουβέντας μας, χωρίς να το περιμένω, έβγαλε και μου έδωσε στίχους του προς μελοποίηση. Εκείνη τη στιγμή, με μια όμορφη γενναιόδωρη κίνηση, μου έδειξε έναν δρόμο, τον οποίο και ακολούθησα. Οι αριστουργηματικοί στίχοι του τραγουδιού «Βάρκα στο σπίτι» που μου έδωσε ο Μάνος Ελευθερίου σε αυτήν τη συνάντηση έγιναν η αφετηρία για το ομότιτλο άλμπουμ που έχω αυτήν τη στιγμή στα χέρια μου. Το «Βάρκα στο σπίτι» (εκδόσεις Μετρονόμος), το τρίτο προσωπικό άλμπουμ μου, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018. Εχει αρχίσει την πορεία του στα ραδιόφωνα αλλά και στις ζωντανές παρουσιάσεις, όπως αυτή που έκανα στη μουσική σκηνή Σφίγγα λίγο μετά την έκδοση.

Συνάντησα και εγώ, όπως και πολλοί συνάδελφοι, «φουρτούνες» στην πορεία προς την έκδοση, όμως στο τέλος βγήκε όπως πρέπει και έχω μεγάλη ικανοποίηση για αυτό. Περιέχει όμορφες συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς, καλλιτέχνες και στιχουργούς, με κορυφαία αυτή με τον Μάνο Ελευθερίου. Τη χαρά της έκδοσης λίγους μήνες μετά ήρθε να σκιάσει το φευγιό του μεγάλου ποιητή προς τα άστρα. Είναι γνωστές -πέρα από το τεράστιο έργο του- η στήριξη που έδειχνε στους νέους δημιουργούς, αλλά και η έγνοια που είχε για τους ανθρώπους που υποφέρουν... Αυτήν τη στιγμή νιώθω θλίψη, όμως ξέρω βαθιά μέσα μου ότι ο Μάνος θα είναι πάντα ένα αστέρι αγάπης στον ουρανό μας, να μας δείχνει τον δρόμο.


Λεωνίδας Μαριδάκης
(Δημοσιεύτηκε στη "Δημοκρατία", 6 Αυγούστου 2018)

1 σχόλιο:

Λεωνίδας Μαριδάκης είπε...

Ευχαριστώ από καρδιάς για το δημοσίευμα. Καλή συνέχεια!